16.8.2006

Pullamössöpyöräilijät

Oli tänään niin rauhallinen aamu että ehdin tarkkailla työmatkapyöräilijöitä ihan rauhassa Sörnäisten aseman tolpalla - siellä Hesarin Hämeentien päässä. Väylää ei voi millään muotoa voi sanoa ruuhakiseksi autojen valtaamaksi reitiksi tuohon aikaan aamusta, pikemminkin kyseessä on melko unelias raitti.

Osa työmatkapyöräilijöistä ajoi jalkakäytävillä ja osa ajoradalla, molempiin ryhmiin kuului miehiä ja naisia tasaisesti. Mutta yksi piirre erottui selkeästi, joskin siihenkin mahtui pari (säännön vahvistavaa?) poikkeusta. Ajoradalla ajaneet olivat paria poikkeusta lukuunottamatta ns. varttuneempia aikuisia (+40 v.) ja jalkakäytävää käyttäneet olivat poikkeuksetta ns. nuoria aikuisia. Lapsia ei näkynyt pyöräilemässä 06.45 - 07.30 välisenä aikana.

Näyttää siis vahvasti siltä että jalkakäytäväpyöräilyä harjoittaa erityisesti se ikäluokka joka haikailee kansalaispalkan perään kun mieluisaa työtä ei ole näkyvissä ja taistelee kroonista lievää ylipainoa vastaan dieetti-Cokiksen ja sokerittomien karkkien avulla.

Sorry, minulta ei hevin sympatiapisteitä heru.

16 Kommentteja:

Blogger Takaisin Kallioon sanoi...

Mystistä. Metrolle tänä aamuna kävellessäni satuin juuri vilkaisemaan kyseisellä tolpalla jonossa seisovia takseja ja ajattelemaan sitä mahdollisuutta, että sattuisi joskus blogaavan taksikuskin asiakkaaksi. Unelmoiden tietysti samalla siitä arjen pienestä luksushetkestä, jolloin voisi vaan ottaa julkisten sijasta taksin töihin. Eihän se olisi kuin reilun kympin Kalliosta keskustaan... Ehkä jonain merkkipäivänä vielä senkin ilon itselleni suon. :)

16/8/06 23:39  
Blogger karppaaja sanoi...

tai sitten ne pullamössöpyöräilijät ovat lähiaikoina muuttaneet pääkaupunkiseudulle ja eivät uskalla ajaa ajokaistalla. mistä en kyllä heitä moittisi.

17/8/06 03:55  
Blogger Cairbre sanoi...

Kas, taksiautoilija joka haikailee siitä että kaikki pyöräilijät siirtyisivät jalkakäytäviltä ajoradoille. Pitääkin mennä piirtämään ristiä seinälle :D

Mulle jäi hieman epäselväksi ketkä haluaa sympatiaa sulta ja miksi?

17/8/06 09:42  
Blogger Jude sanoi...

[karppaaja]tai sitten ne pullamössöpyöräilijät ovat lähiaikoina muuttaneet pääkaupunkiseudulle ja eivät uskalla ajaa ajokaistalla. mistä en kyllä heitä moittisi.[/karppaaja]

Tämä on myös ollut oletukseni, mutta kun siitä ei (vielä) ole mitään näyttöä, en ole halunnut ottaa asiaa esille. Mutta mitä ihmettä nuo oikein pelkäisivät siellä ajoradalla tapahtuvan? Ihan hyvin minäkin selvisin hengissä H:gin keskustan liikenteestä kun sinne pyörälläni joskus 12-vuotiaana ampaisin. On totta että liikenne keskustan alueella on muutunut noista ajoista - silloin se oli helvetin paljon vaarallisempaa.

[cairbre]Kas, taksiautoilija joka haikailee siitä että kaikki pyöräilijät siirtyisivät jalkakäytäviltä ajoradoille.[/cairbre]

Kas, tämä taksikuski liikkuu vapaa-aikanaan jalkaisin, pyörällä ja rullalaudalla. Mielestäni vapaa-ajan autoilu on melko syvältä silloin kun siihen ei ole ihan oikeata tarvetta. Mm. leffareissut ja shoppailemassa käynnit omalla autolla ovat turhaa, etenkin jos sattuu asumaan esim. raitiolinjojen ulottuvilla.

Eräs syy miksi nuo jalkakäytävällä ajavat vituttavat ihan oikeasti, on se että he kuvittelevat olevansa etuajo-oikeutettuja ylittäessään ajorataa suojatiellä. Sitä he eivät nimittäin ole.

Ja pyöräilijä joka ajaa jalkakäytävältä suoraan suojatielle vastaan yksisuuntaisen kadun liikennevirtaa, tulee sieltä aina niin yllättävästi. Eräs tyypillinen paikka on Uudenmaan- ja Annankadun kulma pyöräilijän tullessa Erottajan suunnasta.

Pelkään sitä hetkeä jolloin kelaan jonkun pienessä hiprakassa olevan jalkakäytäväpyöräilijän yli hänen ajaessa suoraan suojatielle.

17/8/06 12:11  
Blogger Cairbre sanoi...

Ai mitä he pelkävät ajoradalla? Kokeile ajaa pyörällä ajoradalla niin ehkä ymmärrät sen myös itse. Ajaa vaikka Hämeentietä edestakaisin muutaman kerran: he pelkäävät busseja, takseja, rekkoja, autoja, kuolemista ja jotkut jopa pelkäävät muiden tiellä olemista. Kokeile miltä tuntuu polkea bussin ja jalkakäytävän reunan välissä, veikkaan että tulee ikävä äitiä sullekin.

Siis oikeassahan sä olet että pyöräilijän paikka on ajoradalla eikä jalkakäytävällä mutta ymmärrän täysin miksi kaikki eivät sinne uskalla. Siellä kun on välillä aika hikistä.

Kaduilla tavataan, toivottavasti ei kuitenkaan lähikosketuksen merkeissä sillä sehän on selvää kumpi siinä tilanteessa voittaa, taksi vai fillaristi.

17/8/06 13:05  
Blogger Jude sanoi...

[cairbre]Ai mitä he pelkävät ajoradalla? Kokeile ajaa pyörällä ajoradalla niin ehkä ymmärrät sen myös itse. Ajaa vaikka Hämeentietä edestakaisin muutaman kerran[(cairbre]

Been there, done that. Olen kasvanut tässä kaupungissa ja ajanut pyörällä kaikkialle mihin pyörällä vain pääsee.

Pitää paikkansa että on autoilijoita jotka katsovat velvollisuudekseen ahdistella pyöräilijöitä aina kun vain pystyvät. Erityisesti bussikuskit katsovat olevansa katujen kuninkaita, enkä lainkaan epäile etteikö jotkut taksikuskitkin tällaiseen syyllistyisi.

Mutta sitä enemmän nämä kuljettajat saavat pontta toimilleen, mitä enemmän heille annetaan tilaa. Vinkkinä voin kertoa taksiautoilija eli isäntä ei pelkää mitään niin paljon kuin auton naarmuuntumista.

Eli pyörätietä kannattaa käyttää missä sellainen on, muuten pyöräilijän paikka on ajoradalla.

17/8/06 15:57  
Blogger Tiia sanoi...

Minä pelkään autoja ja autoteitä, varsinkin Hämeentietä ja sen välitöntä ympäristöä. Jos jalkakäytävällä ei juurikaan liiku ketään tai jos on mahdollista siellä ajaa ketään haittaamatta tai mummoja säikyttelemättä, ajan varmasti.

En ymmärrä, mikä siinä on niin vakavaa ja väärin.

17/8/06 18:02  
Blogger Jude sanoi...

[tiia]Minä pelkään autoja ja autoteitä, varsinkin Hämeentietä ja sen välitöntä ympäristöä.[/tiia]

Eikö tässä tilanteessa sitten kannattaisi jättää se pyörä sinne kellariin/pihalle tai muuttaa sellaiseen ympäristöön ettei niin kamalasti pelottaisi? Muuten saattaa käydä jonain päivänä siten että kohtaat livenä henkilön jota jalkakäytäväpyöräily ihan oikeasti vituttaa juuri sillä hetkellä ja sitten pelkäät jalkakäytäviäkin.

17/8/06 21:40  
Blogger A.S. sanoi...

Hohhoijaa. Eipä heru täältäkään sympatiaa kirjoittajalle. Ei sillä, etteikö minustakin jalkakäytävä olisi väärä paikka pyöräilijöille, mutta tuon asian yhdistäminen iän kautta kansalaispalkkavaatimuksiin ja kevyttuotteiden nauttimiseen tahi ylipainoisuuteen oli älyllisesti kokolailla ala-arvoista.

18/8/06 16:26  
Blogger PA sanoi...

Minä tykkäsin lukioaikana leikkiä puritaaninatsia ja Krunikan kivikatuja tärittäessäni murhata katseellani jalkakäytävällä polkevia selluliittitätejä, mutta sittemmin olen alkanut toimia tapauskohtaisesti ja ajoin saatan luikahtaa jalkakäytävän kautta, etenkin, jos virallinen fillarireitti kiertää aivan päättömiä mutkia.

Kuten esimerkiksi Kauppatorilta päin kohti Pohjoisrantaa poljettaessa, jossa jalkakäytävä jatkuu suoraan, mutta pyörätie poikkeaa oikealle kohti Skattan postia ja palaa sieltä vasta ravintola Sipulin kohdalla kahden turhan sillanylityksen jälkeen.

19/8/06 17:25  
Blogger murkus sanoi...

Kyllä liikenteen seassa voi pyöräillä

21/8/06 13:48  
Blogger Satu sanoi...

Tuo video sai minutkin haluamaan pyöräilemään... ;) Vauhtia ja vaarallisia tilanteita.. Fiilistä..

23/8/06 19:15  
Blogger Jyri sanoi...

Toisaalta..

Mitä tapahtuukaan ajoradalla pyöräilevälle rohkealle pyöräilijäle sen seuraavan kerran kun ammattiautoilijan keskittymiskyky hetkeksi herpaantuu ja sen 1,5 metriä liian pitkäksi menneen pysähdyksen edessä ei ole jakeluauton vankkaa perää vaan ainoastaan polkupyörän muovinen takalokasuoja...

Itse henk koht välttelen pyörällä keskustan jalkakäytäväalueita mutta ymmärrän hyvin niitä pyöräilijöitä jotka eivät ehdointahdoin halua alistaa terveyttään autoilijoiden keskittymiskyvyn varaan..

28/8/06 22:41  
Blogger Jude sanoi...

[jyri]Mitä tapahtuukaan ajoradalla pyöräilevälle rohkealle pyöräilijäle sen seuraavan kerran kun ammattiautoilijan keskittymiskyky hetkeksi herpaantuu[/jyri]

Ymmärrän yskän. Todennäköisesti seurauksena on rikki mennyt pyörä ja erittäin vihainen pyöräilijä. Sekä nolo ammattiautoilija. Ko. tapahtuman nopeuksissa en usko että henkilövähinkoja pääsee syntymään.

Enemmän olen huolestunut niistä autoilijoista jotka pitävät itseään katujen kuninkaina ja käyttäytyvät törkeästi pyöräilijöitä kohtaan. Kuten eräs keski-ikäinen mies eilen Arkdiankadulla yrittäessään kiilata vapaapäivänään pyöräilevää ammattiautoilijaa pois ajoradalta. Siitä oli seurauksena navakka isku auton sivulasiin ja pelästynyt autoilija joka pakeni paikalta huomattuaan vittuilevansa väärälle tyypille.

Edelleen: se tila sieltä ajoradalta on vain otettava.

30/8/06 09:18  
Blogger Pirkka sanoi...

Hesarilla on helppo pyöräillä, siinä olen Juden kanssa täysin samaa mieltä. Hus pois sieltä jalkakäytävältä.

Mutta annas olla sitä ympärillä vellonutta vihamielisyyden määrää, kun eilen piti päästä Mäkelänkadun toiseen päähän.

Kaikki pyörätiet olivat typerän matkan päässä, joten ajattelin, että kyllä minäkin saan siinä ajoradalla pyöräillä.

Paskat. Kahden sentin päästä ohi, perään kiinni, tööttäilyä. Enkä edes ajanut hitaasti.

Yritä siinä sitten ottaa omaa tilaa.

1/9/06 10:24  
Blogger A&O sanoi...

[tiia]En ymmärrä, mikä siinä on niin vakavaa ja väärin.[/tiia]
Tiia, tieliikennelain mukaan vain alle 12-vuotiaat saavat ajaa jalkakäytävällä.

30/8/07 12:14  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Takaisin tolpalle