22.12.2007

Liukkautta

Aamun verkko-Hesari väitti että viimeyönä olisi kadut ja tiet olleet Helsingin seudulla liukkaita. Olin yön töissä ja minun mielestäni siellä ei ollut mitenkään erityisen liukasta. Paikoin sillat ja rampit olivat hieman jäässä, mutta jokaisesta selvisi ajamalla rauhallisesti. Tällaista se on kun tulee talvi ja tienpinnat jäätyvät. Ei silloin auta muu kuin rauhallinen ajotapa ja tienpinnan liukkauteen suhteutettu ajotapa.

Jos ajotavan suhteuttaminen olosuhteisiin ylitsepääsemätön ongelma, silloin voi käydä poliisilaitoksella luovuttamassa ajokorttinsa pois, sillä tuolloin ei vain osaa (EVO) ajaa autoa. Silloin voi käydä yhtä surullisesti kuin kävi naiselle Kehä I:llä – auto karkasi käsistä lähes suoralla tiellä ja seurauksena oli törmäys pylvääseen ja kuolema. Hän ei selkeästi osannut suhteuttaa ajotapaansa olosuhteisiin, eikä liiemmin kyennyt hallitsemaan edellisen virheen seurausta. Erittäin surullista, mutta tällaista voi tapahtua kun ajotaidottomille annetaan ajokortteja.

Kun luen uutisia edellä kerrotun kaltaisista onnettomuuksista, mieleeni nousee aina kysymys siitä mikä on sen katsastusviranomaisen vastuu, joka on luovuttanut kuljettajalle ajokortin. Tämä viranomainen on selkeästi tehnyt työnsä huonosti ja myöntänyt kortin henkilölle joka ei osaa ajaa autoa, sillä eräs merkittävä osa ajotaidosta on olosuhteiden arviointi ja ajotavan suhteuttaminen niihin. Ja sanokaa minun sanoneen että tämä tapaus ei jää ainoaksi tänä talvena, pahimmassa tapauksessa voi tapahtua taas samanlainen ketjukolareiden suma jossa kuolee ja vahingoittuu useita henkilöitä, kuten pari vuotta sitten tapahtui Porvoonväylällä. Tuolloinkin syynä tapahtuneeseen oli olosuhteisiin sopimaton ajotapa.

Joten suhteuttakaa ajotapanne olosuhteisiin tai luopukaa autolla ajosta kokonaan. Turvallista matkaa.

0 Kommentteja:

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Takaisin tolpalle