23.12.2007

Off topic!

Tämä ei liity millään tavoin takseihin, bloggaamiseen(i) kylläkin. En ole jaksanut / ei ole huvittanut viimeaikoina kirjoitella juuri mitään, vaikka välillä olisi aihetta ollutkin. Joskus ei vaan oikein huvita. Mutta sitten kun läikähtää, silloin huvittaa – ja nyt taas hieman läikähti.

Huomasin tuossa hetki sitten että Blogilista on tullut osaksi Sanoma-WSOY-konsernia. Jotain tähän suuntaan tapahtuvaa osasin ounastella, kun taannoin Kuukausiliite kirjoitti laajemman artikkelin blogeista ja bloggaajista. Se oli ensimmäinen askel jolla Sanoma-WSOY ryhtyi ottamaan tiukkaa otetta suomalaisista blogeista.

Välittömästi tuon jälkeen alkoi ilmestyä Blogilistalle konsernin ylläpitämiä blogeja, joiden markkinoinnissa käytettiin etuliitettä "HS.fi:". Onnistunut vastaisku, jossa lukuisat blogit liittivät oman nimensä etuliitteeksi "HS:", poisti ripeässä tahdissa etuliitteet konsernin blogeista ja sen jälkeen ne saivat juuri sellaisen vastaanoton kuin ansaitsivatkin – suurelta osin ne jäivät suosioltaan keskivertoblogeiksi, mitä ne olivat suuresti sisällöltäänkin.

Mutta mitä tekee suuri ja mahtava konserni silloin kun se ei pysty saavuttamaan riittävän pitävää otetta villinä rönsyilevistä blogeista – se ostaa merkittävimmän keskittymän (kiitti vaan Alex Nieminen kun menit myymään – sinulle se oli tietysti vain bisnestä, mutta kuitenkin). Nyt jäädään vain odottamaan että milloin Blogilistalle ilmestyy tiukka disclaimer, joka sitoo vapaiden blogien kädet ja antaa konsernille kaiken vapauden säädellä blogeja jotka saavat listautua. Kyllä se sieltä tulee vaikka norsunluutornista ensin muuta vakuutellaankin, uskokaa pois.

Entä mitä tästä eteenpäin? Mitä voi kaltaiseni räksyttäjä tehdä? (Räksyttäjä olen ja tulen pysymään sellaisena, jos ei muuten niin vain sillä kiusalla että se pienikin räksytys vituttaa räksytyksen kohdetta) Ei tässä kai auta muu kuin pitää tämäkin blogi listalla niin pitkään että tämä viesti on saavuttanut riittävästi lukijoita ja sitten poistan sen blogilistalta. Ehkä etsin toisen vastaavan listan, joka vielä on vapaa ja riippumaton tai sitten perustan sellaisen itse. Ja teen kaikkeni että se pysyy vapaana ja riippumattomana. Vittu.

6 Kommentteja:

Blogger meerola sanoi...

Tulee elävästi mieleen keskustelu jota Radio Helsingin foorumilla käytiin kun SanomaWSOY osti kanavan. Kuulijat pelkäsivät että iso konserni muuttaa kanavan omien tarkoitusperiensä äänitorveksi, mutta mielestäni voidaan jo todeta että niin ei käynyt. Kanava ei ole merkittävästi huonontunut Sanoma-leiriin siirtymisen jälkeen.

Siksi en oikein osaa kiihkoutua Blogilista-huolestakaan. Ja jokainenhan voi poistaa bloginsa palvelusta mutta kaltaiseni satunnaiset, Blogilistan avulla päivityksiä seuraavat lukijat myöskin hävinnevät samalla.

23/12/07 23:50  
Blogger Janne sanoi...

Hmm... Mun täytyy myöntää, että bloggaaja, joka pitää blogiaan Googlen (suuri, iso, epäilyttäviä harrastava megakorporaatio) blogipalvelussa, ylläpitää siinä mainoksia ja räksyttää siitä, että joku zanomalehti on ostanut jonkin palvelun, joka vain listaa blogeja, ei ole ehkä ihan vakuuttava palossaan.

Minusta se, että Google osti aikanaan Bloggerin ei oikeastaan eroa mitenkään siitä, että Sanoma osti Blogilistan. Pitääkö Google bloggaajia tiukassa otteessaan? Onko sieltä laskeuduttu norsunluutornista ja alettu sanelemaan bloggaajien toimintoja?

Mielestäni tässä hermoillaan turhasta. Kaupallisuus ei ole pahasta, kenenkään sananvapautta ei olla tallomassa, ja tokkopa kovin moni viitsii jatkaa blogilistan asiakkaana, jos sieltä alkaa tulla paskaa. Blogilistan merkitys on muutenkin tässä maassa melko liioiteltu.

24/12/07 20:23  
Blogger Jude sanoi...

[janne]Mun täytyy myöntää, että bloggaaja, joka pitää blogiaan Googlen (suuri, iso, epäilyttäviä harrastava megakorporaatio) blogipalvelussa...[/janne]

Jepjep, asiaan perehtymättömän silmissä asiat saattavat vaikuttaa samankaltaisilta, mutta eroja toki on kuten vesissä.

Mutta eikö tunnu lainkaan huolestuttavalta jos jokin taho omistaa maan kaksi luetuinta päivälehteä, televisiokanavan, pari radiokanavaa, maan suurimman kioskiketjun ja lehtienmyyntipisteen, jääkiekkojoukkueen, erään maan suurimmista kustantamoista, ostaa siinä ohessa nousevan pienkustantamon, elokuvateatteriketjun joka tuo myös elokuvia maahan kuluttajakäyttöön (DVD yms.), maan toiseksi suurimman kirjakaupan – ihan noin niinkuin aluksi. Jos puljun lonkeroihin haluaa edes vähän tutustua, kannattaa aloittaa Wikipediasta ja jatkaa eteenpäin. Konsernin lonkerot ulottuvat epäilyttävän laajalle.

Ja minusta olisi vain hemmetin hyvä jos Blogilistan rinnalla olisi vaihtoehto – riippumaton sellainen.

25/12/07 16:24  
Blogger Hermokeskus sanoi...

Itse en ollut hirvittävän innostunut uutisesta että Sanoma OY tai mikä lie siellä taustalla tarkalleen onkaan, osti blogilistan.

Toisaalta se kertoo siitä että bloggailijat ja blogit koetaan merkittävänä tai ainakin potentiaalisena osana päivittäistä media-antia.

Itse en ainakaan ilmaiseksi aio jaella kehitysideoita blogilistan parantamiseksi, Sanoma OY:lla on varaa maksaa palkkaa siitä hyvästä alan guruille.

Mielelläni myös näkisin yhden tai miksei useammankin suomalaisen vastineen blogilistalle. Sanoma OY:n mediaimperiumia on turha enää ilmaistyöllä isommaksi kasvattaa.

25/12/07 18:05  
Blogger Janne sanoi...

So?

Bisnestähän se vain on. Mikä tahansa pulju, joka Suomessa pikkaisen kasvaa, dominoi omalla alallaan maata. Nokia nyt vahvimpana esimerkkinä.

Maailmassa on tuhansittain RSS-lukijoita, joilla voi kasata sen ihan oman blogilistan.

Blogilista.fi ei ole muuta kuin puhelinluettelo, eikä siinäkään täydellinen. Se on poikkeuksellinen siinä suhteessa, että suomalaiset tuntuvat antavan sille jotenkin erityisen paljon huomiota. Palveluna minusta se ei ole mitenkään erityisen hyvä, mukavampia (esim. Bloglines tai Google Reader) löytyy helposti. Tai omalle koneelle voi asentaa vaikka Sharkin tai Feedreaderin ja lukea sitä bloginsa sitä kautta.

On tärkeää ymmärtää, että blogilistalla on hyvin vähän loppujen tekemistä blogien sisällön kanssa - aivan samalla lailla kuin puhelinluettelolla on melko vähän tekemistä puhelujen sisällön kanssa. Blogilista on yhdenlainen palvelu, jonka jättäminen on melko helppoa, jos haluaa. Blogilistan kontrolloija ei voi millään lailla kontrolloida suomalaisten blogien sisältöä, korkeintaan aiheuttaa yleistä mielipahaa ja nillitystä.

Suomalaisia kilpailijoitakin löytyy, esimerkiksi http://www.blogispotti.fi/

25/12/07 18:08  
Blogger Jude sanoi...

Jepjep, bisnestähän tuo vain on, se on tosi. Mutta minua häiritseekin sen bisneksen keskittyminen, erityisesti kun se keskittyy viestinnässä. Kun se riittävästi keskittyy, se alkaa vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen ja se on erittäin paha juttu.

Mutta hyvä että vinkkasit vaihtoehdosta, hilppasin sinne ja suosittelen sitä muillekin -> http://www.blogispotti.fi.

26/12/07 00:52  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Takaisin tolpalle