11.7.2007

Kuskipulaa Helsingissä

Kuskipula ylitti taas uutiskynnyksen Helsingin Sanomissa. On vain toivottava että lukijat osaavat laittaa eron kuskipulan ja autopulan välille. Kuskeista on pulaa, ei autoista.

Miksi Helsinkiin on sitten niin mahdoton saada kuljettajia? Ehkä jotain osviittaa antaa viimeaikoina tekemäni huomiot. Helsingissä on yhä vähemmän valkoihoisia bussikuskeja, siivoojia ja lehdenjakajia. Kaikki sellaisia töitä joiden arvostus alhainen ja/tai työajat ovat hankalat, ts. töitä jotka eivät kelpaa suomalaisille. Ne harvat valkoihoiset työntejät em. aloilla, heistäkin suuri osa puhuu venäjää erittäin hyvin, tai vähintään viroa.

Seuraava ammattikunta josta tulee suomalaiset tekijät katoamaan, ovat taksikuskit. Jo nyt on näkyvissä merkkejä siitä kuinka maahanmuuttajat alkavat valloittamaan alaa – ensimmäisä maahanmuuttajaisäntiäkin on kai jo olemassa. Ulkomaalaistaustaiset kuskit tulevat lisääntymään sitämukaa kun työ ei vaan kelpaa suomalaisille. Työn kelpaamisesta tässä on kyse, ei muusta.

Kehitys tulee varmasti jatkumaan samansuuntaisena – jään odottamaan ensimmäisiä maahanmuuttajataustaisia poliiseja partioimaan Helsingin kaduille.

6 Kommentteja:

Blogger sea sanoi...

Mutta toisaalta onko se huono asia? Hyvähän se on jos maahanmuuttajat kelpaavat jo muualle kun lehdenjakajiksi. Ei siitä kauaa ole kun eivät saaneet edes siivoojan töitä.

11/7/07 21:56  
Blogger Jude sanoi...

Mielestäni maahanmuuttajien työllistyminen on enemmän kuin hyvä asia. Kirjoitukseni oli lähinnä kannanotto siihen, kun monet valittavat että maahanmuuttajat vievät työpaikat. Maahanmuuttajat ovat toistaiseksi vieneet ne työpaikat jotka eivät ole muille kelvanneet.

12/7/07 01:44  
Blogger Lusikka lattiaan sanoi...

Tampereella on maahanmuuttaja taustainen autoilija... voi olla että kaksikin, molemmat ovat nyt uusia autoilijoita.

12/7/07 06:19  
Blogger sea sanoi...

Mjoo, no ne valittajat on usein niitä samoja jotka valittavat miten ulkomaalaiset (etenkin ne tummat) vie suomalaiset naiset ja sitä rataa. Ei niitä kannata kuunnella. :D

13/7/07 04:07  
Blogger Tatuks sanoi...

Eipä noille maahanmuuttajille nuo duunit oikein enempää kelpaa kuin suomalaisillekaan, ero tukien ja palkan välillä on niin pieni... Mutta kai se sitten perimmiltään on kiinni siitä että viitsiikö töitä tehdä.

15/7/07 22:39  
Blogger Sterlizia sanoi...

Kyllä taksiala saa ihan itteensä syyttää kuskipulasta.Vaikka mitenpäin ajatellaan niin alalla on työntekijöille niin paljon epäkohtia : työaikalakia ei noudateta millään tavoin, ei korvata mitään lisiäkään yö- tai sunnuntaityöstä, taksakorotukset eivät niitä korvaa. Työssä täytyy noudattaa pukeutumisohjetta, mutta työantaja ei osallistu työvaatekustannuksiin, eikä verotuksessa pysty vähentämään ellei ole varaa ostaa kalliita merkkivaatteita.Jos auto ei ole ajokunnossa esim kolarin tai huollon vuoksi, menetetyistä ansioista ei saa korvausta, kuten ei myöskään siitä jos auton joutuu viemään huoltoon omalla ajovuorolla, puhumattakaan siitä että isäntä vaatii auton pesun ja imuroinnin joka vuoron jälkeen, tietysti kuskin omalla ajlla. Jos ei ole omaa autoa, omille esim päälysvaatteille ei isoissa talleissa ole minkäänlaista säilytystilaa vuoron ajaksi. Eikä esim lounasseteleistä tai työterveyshuollosta ole puhettakaan. Kaverillekin tuli 160€ lasku lääkäriasemalta kun hän luuli firman maksavan lääkärissäkäynnit, jotka tapahtuivat isännän tilaamalla ajalla.
On se todella ihme että tälläinen meininki rehottaa nykyaikana työmarkkinoilla ! Viranomaisetkin ilmeisesti laittavat laput kaikille silmille, joiden tulisi puuttua näihin epäkohtiin, merkitsisihän se todella suurta kustannuserää yhteiskunnallekin taksiseteleiden ja koulukyytien osalta.

24/7/07 02:29  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Takaisin tolpalle