7.5.2007

Turvallista matkaa

Taksinkuljettajilla on oikeus ajaa taajama-alueella ilman turvavyötä asiakkaan ollessa kyydissä. Tätä oikeutta perustellaan turvallisuudella, sillä se sekunti joka kuluu vyön avaamiseen, voi olla ratkaiseva agressiivisen asiakkaan hyökätessä. Itse olen ajanut ilman vyötä lähinnä sujuvuussyistä – on vain paljon helpompaa availla ovia ja hypätä ulos yms. kun ei aina tarvitse vyön kanssa leikkiä. Taksissa matkustajan turvavyön käyttö on asiakkaan vastuulla, kuljettaja ei saa aiheesta sanktioita jos poliisi pysäyttää. Kokemukseni mukaan n. 90% asiakkaista ei käytä takapenkillä vyötä.

Ajamani auto siirtyy tänään maanantaina siviilikäyttöön ja siksi siihen on viime viikolla palautettu mm. ominaisuus joka rekisteröi että istuuko etupenkillä joku auton liikkuessa ja muistuttaa jos kuljettaja ja etupenkillä oleva matkustaja on ilman turvavyötä. Sitä piipitystä ei kestä kukaan, joten ajoin koko viikonvaihteen käyttäen vyötä. Oli hauska huomata kuinka n. 90% asiakkaista seurasi esimerkkiäni ja laittoi myös itse turvavyön.

3 Kommentteja:

Blogger Jari sanoi...

Tuo on kieltämättä typerin oikeus mitä tiedän.

Taajama-alue tai ei, kun kuski syöksähtää eteenpäin auton törmätessä 50 km tuntinopeudella, seuraukset eivät ole järin mukavia. Puhumattakaan siitä, jos vyötön takamatkustaja liikahtaa kolarin sattuessa kuskin tai pelkääjänpaikalla istuvan päälle.

Silti, olen kerran jättänyt käyttämättä vyötä taksissa. Olinhan erikoisen humalassa ja taksi tuntui epätodellisen turvalliselta. Sillä eihän taksit koskaan aja kolareita. Eihän?

7/5/07 22:20  
Blogger Jussi sanoi...

Tuo on kyllä oikeasti jännää, että kuinka usea kulkee taksin kyydissä laittamatta turvavyötä kiinni. Jos mennään omalla autolla / kaverin kyydillä, niin veikkaan että aika lähellä on että 90% näistä tapauksista pistää kyllä silloin turvavyön kiinni. :)

t. nimim. siihen 10%:iin kuuluva ja turvavyötä taksinkin takapenkillä käyttävä

8/5/07 10:26  
Blogger Mikko sanoi...

Teepä ihan huviksesi tilasto tuosta asiasta, että kuinka moni käyttää ja ei käytä vyötä - ja sitten tilastoi sama asia, kun itse käytät vyötä. Ihan pieni tutkimus vain. Siinä voisi olla päättäjille ihmeteltävää, kun saisivat tulokset käsiinsä.

Itse käytän kyydissä istuessani vyötä aina, kun se on mahdollista. Joskus kyydissä on liikaa ihmisiä, jolloin vyön virittäminen muuttuu liian haasteelliseksi.

10/6/07 13:15  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Takaisin tolpalle