30.10.2005

Luotettava taksi?

Asiakkaat luottavat takseihin, siis kuljettajiin, yllättävän paljon. Ei ole ihan kerran tai kaksi kun minullekin on laitettu kyytiin esim. lapsi ja mukaan hieman rahaa ja osoite mihin hänet viedään. Näin siitäkin huolimatta että toisinaan saa kuulla juttuja kuljetajista jotka eivät ole kaikkein miellyttävimpiä tyyppejä. Kuljettajiin mahtuu kaikkia mahdollisia lieveilmiöitä joita muunkin väestön keskuudesta löytyy - ihan varmasti kulettajista löytyy pedofiili tai joku herkästi väkivaltaiseksi heittäytyvä tapaus. Valtaosa kuljettajista on kuitenkin niitä luotettavia tyyppejä joihin yleisesti luotetaan.

Mutta entä sitten kun kuljettaja ei olekaan ihan "kiva kaveri"? Minulla on muutama naispuolinen vakioasiakas jotka soittavat suoraan minulle tarvitessaan taksia. Heillä kaikilla on huonoja kokemuksia kuljettajista jotka ovat loukanneet heidän seksuaalista koskemattomuuttaan - ei mitään raiskauksia, mutta kähmintää tai ehdotuksia kuitenkin. Sellaista käytöstä joka on saanut heidän luottamuksen taksiin laskemaan niin paljon että eivät mielellään ota tuntematonta taksia.

Myös moni muu asia voi menä pieleen sen vuoksi että kuljettaja ei olekaan niin luotettava kuin asiakas odottaa. Jos joku lompakko häviää tai kännykkä katoaa, se on pientä kun voi olla vakavampiakin asioita kyseessä.

Sain eilen illalla ajotarjouksen Puistolasta. Minun piti viedä vanhempi mies tyttärensä luota (olisikohan olleet synttärit tai vastaavat juhlat) kotiin. Tytär tuli saattamaan isäänsä autolle, kertoi minulle osoitteen ja pyysi vielä viemään isänsä sisälle saakka - kyseessä oli palvelutalo - jossa hänet otetaan vastaan. Matka sujui mukavasti, mies jutteli mukavia ja oli melko virkeän oloinen kaveri. Kesken kyydin hän sanoi että "ei mennäkään siihen osoitteeseen jonka tuo tyttö sanoi" (kutsui tytärtään, keski-ikäistä naista tytöksi) ja antoi uuden osoitteen. Selitykseksi uuteen osoitteeseen hän sanoi että on juuri muuttanut ja että hänen tyttärensä ei muistanut sitä. Kohteen muutos tuli niin varmasti etten ryhtynyt kyseenalaistamaan sitä.

Perillä minua alkoi hieman arveluttamaan tämä uusi kohde, kyseessä ei ollut palvelutalo.Toisaalta olen ollut saattamassa monia vanhuksia kotiin tavalliseen kerrostaloasuntoon jossa ovat luultavasti pärjänneet ihan asiallisesti. Oma äitinikin on yli 80 vuotias ja asuu edelleen kotonaan yksin. Mutta nyt tämä mies ei toiminut sillä tavoin että kaikki asiat olisivat kunnossa. Hänellä ei ollut avaimia jolla olisi päässyt alaovesta sisälle ja kysyessäni että onko asiat kohdallaan hän kertoi lähtevänsä hakemaan talonmiestä joka voisi avata hänelle oven. Minulla kuitenkin oli noussut epäilyni että kaikki ei ole kohdallaan ja ryhdyin nouto-osoitteen perusteella selvittämään tyttären puhelinnumeroa. Juuri kun olin saanut tyttären langanpäähän mies käveli reippain askelin läheisellä kävelytiellä kohti metsää.

Puhelimessa tytär kertoi että hänen isällään on Alzheimer ja kärsii pahoista muistihäiriöistä. Hän oli vajaa vuosi sitten asunut osoitteessa jossa juuri olimme. Nyt minulle tuli kiire ampaista miehen perään ennen kuin hän ehtii pimeän metsän suojiin, sen verran ripein askelin mies liikkui. Sain hänet kiinni ja puhuin hänet takaisin autoon ja lähdimme kohti alkuperäistä osoitetta. Perillä oli palvelutalo ja pihaan saavuttuamme mies muistikiin asuvansa siellä ja totesi että oli hyvä kun oli sinnikäs kuski. Saatoin miehen sisään, jossa häntä osattiinkin jo odottaa ja pystyin luottamaan että mies oli turvallisissa käsissä.

Entä jos olisin vain häipynyt väärässä osoitteessa saatuani rahani? Ilman että olisin vaivautunut seuraamaan että mies pääsee sisälle. Välillä datallla näkyy ilmoituksia jossa etsitään jotain Alzheimer-potilasta joka harhailee jossain päin kaupunkia - nyt tiedän kuinka tällainen Alzheimer-potilas pääsee katoamaan. Ei siinä tarvita kuin hetki huolimattomuuttta ja välinpitämättömyyttä. Seurauksena on pahimmillaan kuoliaaksi paleltunut vanhus joka ei muistanut minne oli matkalla. Näistäkin saa toisinaan lukea lehdistä.

5 Kommentteja:

Blogger Vuokratontilla sanoi...

Ohhon, olipas sinulta fiksusti toimittu.

30/10/05 22:54  
Anonymous naiskuski sanoi...

Eipä kait siinä luotettavuus katoa, jos ensin saatujen ohjeiden jälkeen alkaa noudattamaan seuraavaksi saatuja ohjeita. Miten kuljettajakaan voi aina tietää asiakkaidensa kunnon, jos sitä ei hänelle erikseen kerrota. Nämä on niitä tilanteita, joissa vaisto ja tilannetaju tulee mukaan, jos on tullakseen.

Mitenköhän usein takseista on apua, kun kadonneista ilmoitetaan datan kautta? Löytymisistäkin voisivat ilmoittaa datan kautta.

31/10/05 13:50  
Blogger Jude sanoi...

En minä sitä meinannutkaan että luotettavuus katoaa kun ottaa uudet ohjeet vastaan, vaan sitä että kuinka "sokeasti" ihmiset luottavat kuljettajiin. Kuskeista löytyy ihan varmasti kaikkia häröjä mitä on muunkin väestön keskuudessa.

Muistaakseni viime talvena joku vammaiskuljetuksiin erikoistuneen firman kuljettaja oli jättänyt jonkun täysin liikunta- ja puhekyvytömän asiakkaan ulos pakkaseen. Asiakkaan perhe alkoi ihmettelemään että missä tämä viipyy ja lähti onneksi etsimään tätä ajoissa.

Tällaisia kuljettajia on ja tuo lauantainen asiakas olisi saattanut saada tällaisen myös kuskikseen. Siinä olisi sitten taas etsitty kadonnutta vanhusta ja voin vain kuvitella omaisten hätää.

Mutta olisi myös kiva tietää että onko taksiyhteisöstä mitään apua kun näitä kadonneita lapsia ja vanhuksia etsitään. Voisivat ilmoittaa datan kautta.

31/10/05 20:11  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Hienosti toimittu! Kunpa kaikki taksinkuljettajat olisivat sinun kaltaisiasi! Itsekin aion tulevaisuudessa taksinkuljettajaksi.

31/10/05 21:13  
Anonymous animal sanoi...

Sopii kyllä kyseenalaistaa tyttären toiminta tässä tilanteessa, sillä ei todellakaan ole yksi tai kaksi kertaa kun esim. terveyskeskuksen hoitajat ovat ohjeistaneet viemään asiakkaan annettuun osoitteeseen riippumatta siitä mitä tämä matkan aikana määränpääksi ehdottaa. Varsinkin kun kyseessä on oma isä, niin huolellisuuden luulisi olevan vähintään samalla tasolla.

Kuljettajan tehtävä kun kuitenkin on vain viedä asiakas sinne minne tämä tahtoo.

22/11/05 21:23  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Takaisin tolpalle