2.11.2005

Pelko asuu pimeillä kaduilla

Ilta- ja yövuoroissa olen pistänyt merkille sen että naisasiakkaista usein hehkuu pelko. Tapa jolla he odottavat autoa rappukäytävissä ja suorittavat nopean siirtymisen sisältä autoon, vilkuillen ympärilleen ja pitäen päällystakkiaan lujasti kiinni. Samoin avaimet kaivetaan valmiiksi esille autossa, siirrytään nopeasti autosta ovelle ja äkkiä sisälle. Usein myös pyydetään että jäädään osottamaan paikalle kunnes he ovat päässeet sisälle. En ole koskaan ottanut asiaa puheeksi heidän kanssaan, mutta muuta tulkintaa en ilmiölle keksi kuin pelon.

Pelko on aina todellista sille joka pelkää, vaikka syyt siihen saattavat olla mielikuvituksellisia. En lainkaan ihmettele jos monet naisasiakkaat ottavat taksin iltaisin vain siksi että heillä on turvallisempi olo taksin kyydissä. Mutta mikä naisia sitten pelottaa öisillä kaduilla? Kadut ovat lähinnä autioita, ihmisiä liikkuu harvakseen, takseja ja muita autoja suhahtelee välilä ohi, lähimmät ihmiset on havaittavissa kymmenien metrien päästä.

Mitä me voimme tehdä jotta naiset eivät joudu kokemaan pelkoa ja turvattomuutta kulkiessaan illalla kaduilla? Minulle toki kyyti kelpaa ja on mukavaa olla Ritari Rohkea joka saatta neidon turvallisesti kotiin, mutta siitä huolimatta minusta on väärin että kenekään tarvitsee pelätä öisiä katuja.

2 Kommentteja:

Anonymous daisy sanoi...

Nainen pelkää koska

a) hänellä tai hänen tuttavillaan on huonoja kokemuksia yksin pimeässä liikkumisesta

b) koska hänellä on vilkas mielikuvitus ja realistinen käsitys siitä mitä voi tapahtua

Naiselle öinen pimeä ja hiljainen katu voi olla vaarallinen, vaarallisempi kuin miehelle.

Ensinnäkin suurin osa mahdollisista päällekarkaajista on miehiä, ja miehet ovat fyysisesti vahvempia kuin naiset. Jos miehen kimppuun hyökkää pimeästä tuntematon, on hänen mahdollsisuutensa tsasvertaisempaan taistoon suuremmat kuin naisella.

Toiseksi, miehet harvoin joutuvat tuntemattoman miehen raiskaamiksi. Itseasiassa harvoin kai naisetkaan, mutta riski on suurempi kuin miehillä. Kukaan ei tahdo tulla raiskatuksi. Ja tieto siitä että ko tilanteessa on itse heikompana osapuolena todennäköisesti se, joka raiskataan eikä se, joka pääsee karkuun, saa pelkäämään. Kuin sekin, että pimeällä tyhjällä kadulla rohkeita ritareita ei ole välttämättä apuun saatavilla.

2/11/05 20:05  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Mielenkiintoisia juttuja, hyvää kieltä ja selvästi fiksu kirjoittaja. Älä vaan hukkaa näitä tarinoitasi, teet niistä joskus menestyskirjan.
Olin vuosikymmenet taksin ammattikäyttäjä, mutta näin fiksun tuntuisia kuskeja tapasin vain aniharvoin. Nykyisin monet taksikuskit tuntuvat olevan äänekkäitä perustuslaillisia, siis Tony Halmeen hengenheimolaisia siitä huolimatta, että taksikuskin ammatti on viimeinen sosialistinen jäänne Suomessa; ei kilpailua, määrätyt hinnat ja kiintiöidyt automäärät.Jos vaikka haluaisin halvemman Ladataksin en sellaista saa. Toisaalta on hyvä, että sosialismi suojelee meitä taksiroistoilta. Niiden kanssa on ulkomailla joskus ihmeessä. Kokeilkaa vaikka Tallinnassa. Huh, huh! Ja Tukholmassa taksi voi viedä kaikki rahasi noin vain ja vieläpä laillisesti. Kokemusteni mukaan rehellisimmät taksit ovat Helsingissä ja Lontoossa. Muualla ne ovat ilmeisesti vain osa mafiaa.

4/11/05 15:18  

Lähetä kommentti

Links to this post:

Luo linkki

<< Takaisin tolpalle